Шпроти існують як самостійна страва, яка використовується як закуска. Зараз можна зустріти безліч рецептів бутербродів та салатів з їх використанням. Головне, це враховувати, що смак такої риби дуже яскравий та насичений, тому поєднувати її краще з контрастними свіжими чи нейтральними смаками за мінімального використання жирів. Класичне бутербродне поєднання - шпроти, чорний хліб і скибочка огірка. Вигідно відтіняють смак шпротів такі продукти: огірки, помідори, гриби, буряк, шпинат, консервована кукурудза, баклажани, кабачки, капуста, крабові палички, маслини та оливки, сухарики, сметана. Зі шпроти можна приготувати різні паштети та муси. Рекомендують їх подавати і як основну страву з гарніром з вареної квасолі, макаронів, гречки, рису, картоплі та зеленого горошку.